South Park Blocks access

Rothko: a tunnel runs through it

Art notes: Portland Art Museum's new pavilion proposal adds a pedestrian walkway; a Forain and a Gorky on loan at the museum

The journey of the embattled Rothko Pavilion has taken a short cut – straight through the Portland Art Museum’s proposed link between its poorly connected north and south buildings. When the project went public in 2016 the glassing-in of what is now an open plaza drew swift objection from pedestrian and bicycle advocates, as well as from critics of what would be a “super-block” on the museum’s South Park Blocks campus.

The super-block dissent never seemed to make much sense. Portland’s downtown city blocks are famously only 200 feet long – miniatures compared to the blocks in most cities – and both museum buildings, plus the proposed connector, are low-rise structures, which further diminishes the sense of mass. The pavilion’s glass exterior lightens the visual effect even more: the museum would be long but low, with far less sense of bulk than, say, Big Pink, which fits its block’s footprint yet seems massive.

Refined Rothko Pavilion design, with open passageway. Illustration: Vinci Hamp Architects & Hennebery Eddy Architects

The objections of pedestrian advocates are more persuasive, especially since so many older people live in the apartments and condominiums in the museum district. For many of them, having to walk around the museum rather than cutting through the courtyard would represent a true hardship.

Continues…